יום שבת, 26 בנובמבר 2011

עוד חוויות נפאליות

הרויאל טרק
אחרי שמאוד נהננו בטרק לפון היל, החלטנו שאנחנו רוצים לנסות ולעשות עוד טרק.
התלבטנו מאוד אם לצאת לטרק גדול שהוא פרויקט רציני (בעיקר חשבנו על האראונד אנפורנה) או להסתפק במשהו יפה ומעניין אך פחות אתגרי.
בסוף בעיקר משיקולי פחד מהקור העז השורר בהרים הגבוהים, החלטנו לווותר על האתגרי ולבחור את היותר אפשרי.
הרויאל טראק שנקרא כך משום שלפני כשלושים שנה עשה אותו הנסיך צ׳ארלס, הוא טרק בהרים הלא מאוד רחוקים מפוקרה. הוא לא מצריך תשלום על רשיונות, שכירת ציוד או הכנות מיוחדת. אנחנו החלטנו גם לעשות אותו מבלי לשכור סבל, מה שאיפשר לנו יותר גמישות וגם הורדת עלויות.
אז קנינו מפה, ארזנו לנו תיק עם ציוד ל 4-5 ימים שאותו אצטרך לסחוב על הגב, השארנו את שארית הציוד במלון, הזמנו מונית והשכם בבוקר יצאנו לעבר נקודת ההתחלה.
בניגוד לימים הקודמים, ביום היציאה לטרק השמים היו בהירים. הדרך בטרק ברובה היא דרך רחבה ומאוד נוחה. נופי ההימלאיה הנשקפים כמעט לאורך כל הדרך מדהימים ביופיים. המסלול עצמו לא היה קל וכלל הרבה הליכה, כולל עליה אחת קשה מאוד וירידה תלולה וחלקה ביום האחרון. הילדים כרגיל תפקדו מצויין, גוני כבר הוכיח בעבר את כישורי ההליכה שלו ויהל שהבין שהפעם לא יוכל להיות על הגב שלי, הלך את כל הדרך ממש כמו גדול.
במהלך הטרק כמעט ולא פגשנו תיירים והיתה הרגשה שגם המקומיים עדיין לא התעיפו מזרים והם פתוחים ושמחים לשוחח ולשתף.
בשני הלילות הראשונים ישנו בבתים של אנשים שהסבו חדר או שניים לאירוח. החוויה הזו היתה פעם אחת מקסימה כשהתארחנו בכפר בשם קאולה אצל משפחה מקסימה שפתחה לנו את ביתה ואת ליבה ואירחה באמת מכל הלב (שוחחנו עם בני המשפחה, יהל שיחק רבות עם הילדים בערב אחד בלתי נשכח, לקחו אותנו לטיול באזור ועוד ועוד) והחוויה הזו היתה פעם אחת קצת טראומטית, כשתארחנו אצל גברת כעסנית וזעפנית שכעסה עלינו כל הזמן ובסופו של דבר ברחנו מהבית שלה מוקדם בבוקר (בכפר הזה היה רק מקום לינה אחד ולא היה לנו אפשרות להתגורר במקום אחר).
בסוף הטרק לאחר יום קשה של ירידה מפרכת לקחנו אוטובוס והגענו לאגם גדול שם ישנו אצל שריתה ובעלה. יש להם גסט האוס מקסים על גבעה הצופה לאגם, והם בעיקר יודעים לפתוח את ביתם ולארח מכל הלב.

המערה המשוגעת
יום אחרי שחזרנו מהרויאל טרק, פגשנו במקרה ברחוב את משפחה ישראלית מקסימה שחזרה כרגע מטרק וחיפשה מלון. הזמנו אותם למלון שלנו ומיד התחברנו גם ברמת הילדים וגם ברמת המבוגרים.
יומיים לאחר המפגש עם משפחת היימס, החלטנו לעשות יחד איתם יום מפוצל בנות לחוד ובנים לחוד. ענבלי ורונית (״האמהות״) הלכו לשוטט להם ברחוב השוק המרכזי של פוקרה ואני, יהל, וגוני יצאנו יחד עם גיא (אב המשפחה) ועם הילדים רועה ועמית למערת העטלפים.
ביקרנו במערה יחד עם מדריך וכמו בפעם הקודמת מאוד נהננו. ביציאה הציע לנו המדריך לשלם לו עוד 1000 רופי ולבוא יחד איתו למערה חדשה שטרם נפתחה לתיירים. הוא סיפר לנו שהמערה רחוקה כשעה הליכה ממערת העטלפים והיא מכונה ״המערה  המשוגעת״ בגלל שהעליה החוצה ממנה היא קשה וקצת משוגעת.
כנראה בגלל שהינו רק בנים החלטנו לצאת להרפתקה מבלי לשאול יותר מדי שאלות. לקחנו עוד פנסים ממערת העטלפים (מערת העטלפים מאוד מסודרת היא תחומה בגדר ובטון ובתוכה מעקות שמקלים על ההליכה) והלכנו בשולי הכפר. ירדנו בשדות, חצינו נהר על גשר והגענו לבית חקלאי בין עצים גדולים.
אניל המדריך שלנו (נער בן 16) לקח מהבית חבל קצר. ירדנו בעוד ירידונת קלה והנה אנחנו ניצבים מול פתח מסתורי עטוף בצמחיה סבוכה. מדליקים פנסים ומחליקים פנימה בגלישה קצרה בעקבות אניל. הטיול במערה כלל זחילות וטיפוסים וצפיה בהמון תצורות גיאולוגיות מעניינות - נטיפים וזקיפים, קוורצים וסלעים שקופים.
כשהגענו לאולם האחרון, הבנו למה קוראים למערה המערה המשוגעת. יש פתח צר המוביל למעלה, לא רואים את קצה הפתח, רק המון צמחים שמשתלשלים כלפי מטה.
אניל המדריך לקח חבל, קשר אותו לשורש של עץ, קשר את עצמו לחבל והתחלנו במסע לפני האדמה. גוני התנדב להיות ראשון, אניל תפס אותו והעלה אותו למעלה מחוץ לתחום הראיה שלנו. התכוננו להמשך העלאת הילדים ופתאום אנחנו שומעים קול דירדור  וצעקה של גוני - זה היה רגע מפחיד מאוד עד שראינו את גוני נוחת על מדרגת קרקע מספר מטרים מעלינו. גוני היה מאוד בלחץ אבל נרגע מהר. ביקשנו מאניל שיעלה אותו שוב והפעם שירחיק אותו לגמרי מהפתח. אניל חזר והמשכנו בהעלאת החבר׳ה למעלה. פתאום אבן הדרדרה מלמעלה ופגעה בדיוק בראש של יהל וכך אנחנו מוצאים את עצמו עם שני ילדים למעלה, אחד באמצע הדרך ואחד עם ראש מדמם בתחתית המערה. גיא, שהוא חובש במיל, הסתכל על הראש של יהל וראה שלא מדובר בפציעה חמורה. אניל המדריך התחיל להלחץ ומקומיים ששמעו את הבכי של יהל באו לסייע. וכך במהירות רבה, תוך עשר דקות נוספות, יצאנו כולנו מחוץ למערה. הזמנו מונית ואחרי חצי שעה של הליכה בשדות פגשנו את הנהג שלקח אותנו לבית החולים שם ווידאנו שהראש של יהל אכן בסדר.

בנדיפור
אחרי מספר ימים של שהות בפוקרה ומזג אוויר סגרירי החלטנו להפרד מפוקרה הנוחה והמקסימה ולהתחיל לנוע לכיוון קטמנדו. בחרנו לשבור את הדרך הארוכה ולעצור ליום יומיים לביקור בבנדיפור. בנדיפור היא עיר בערך בשליש הדרך מפוקרה לקטמנדו. היא שוכנת על רכס גבוה (בימים של מזג אוויר טוב, כך ניטען, ניתן לראות ממנה נוף מרהיב של פסגות ההימלאיה) והחיים בה נשתמרו כמו בימי הביניים.
וכך בבוקרו של יום חמישי יצאנו לנו במונית בדרכנו לבנדיפור. הנסיעה הפעם היתה קצרה ונינוחה ובשעות הצהריים המוקדמות הגענו לנו לבנדיפור. לאחר הנוהל הרגיל (ענבל ויהל שומרים על התיקים, גוני ואני מחפשים מלון) התמקמנו והלכנו לטייל בעיר.
העיר אכן מזכירה את ימי הביניים - אין בה מכוניות, הרחובות צרים ומרוצפים, הרבה תירס תלוי מהמרפסות ליבוש ומשקים חקלאים קטנים נמצאים ליד הבתים.
טילנו לנו קצת בעיר ובעיקר התבאסנו ממזג האוויר הסגרירי.
לקראת ערב פגשנו את משפחת יגיל המקסימה, שבדיוק הגיעה לעיר והזמנו אותם למלון שלנו (לאחר הרבה זמן שלא פגשנו אף משפחה הנה משפחה שניה בשבוע, איזה כיף !!!).
למחרת קמנו לבוקר סגרירי ומתסכל, במקום נוף פסגות היה ערפל שלא אפשר לנו לראות רחוק יותר מחמש מטר. החלטנו להשאר במלון ולהמתין להתבהרות. לקראת צהריים השיפור במזג האוויר עדיין לא הגיע אבל קצה הסבלנות שלנו כן והחלטנו לצאת בדרכנו למערת סידהא, המערה הגדולה ביותר בנפאל והשניה בגודלה באסיה.
יצאנו מהמלון, חלפנו על פני שדות אורז וממש מהר התחלנו לרדת ירידה מפרכת של המון מדרגות. בשל הגשם והערפל המדרגות היו חלקות מאוד מאוד וההתקדמות היתה איטית ומעצבנת. רק כעבור יותר משעה וחצי הגענו לפתח המערה.
המערה עצמה חסומה בשער ברזל וצריך לקנות כרטיסים. שילמנו כרטיסי כניסה, צירפנו מדריך ועוד מישהי שתהיה אחראית על יהל (אחרי מה שקרה במערה בפוקרה החלטנו לא לקחת סיכונים) הדלקנו פנסים ונכנסנו למערה.
המערה מוסדרת מאוד, יש דרך ברורה ומעקי בטיחות. יש במערה הרבה תצורת סלע והיא באמת מאוד מאוד גדולה. בילינו במערה כשעה ויצאנו בדרכנו במורד ההר כדי לתפוס רכב חזרה לבנדיפור.

יום שבת, 19 בנובמבר 2011

כתבה שפירסמנו באתר למטייל

מידע על נפאל,
ממשיכים לעדכן על מסענו במזרח, והפעם עדכון ראשון מנפאל. כרגיל אם אתם מעונינים במידע נוסף אתם מוזמנים לבלוג שלנו - pelegintheworld.blogspot.com

הגעה מהודו לנפאל.
עברנו את הגבול יבשתית דרך סונלי. יצאנו ברכבת בשעה 15:30 מדלהי והגענו למחרת בשעה 07:30 לעיר גורקפור. בגורקפור לקחנו מונית לגבול בסונלי (כשעתיים נסיעה) ושם עברנו רגלית לנפאל. לאחר השלמת ההליכים הבירוקרטים לקחנו מונית אחרת לכיוון לומביני (כשעה וחצי). חשוב לציין שאין בעיה להוציא כסף נאפלי במעבר הגבול, ממש ליד נקודת הביקורת יש כספומט (הפקידים הנפאלים החביבים ישמחו להראות לכם היכן ניתן למצוא את הכספומט).סה״כ המעבר היבשתי כולל הנסיעה עבר חלק והוא מאוד מומלץ  למי שמעוניין לבקר באזורים הסמוכים לגבול (לומביני וצ׳יטואן במקרה שלנו).

לומביני
עיר הולדתו של בודהה.
גרנו במלון שהיה ההמלצה הראשונה של הלונלי פלאנט lumbini village lodge
והפעם היה פספוף גדול - החדר שלנו היה לא נקי ובעל הבית עשה רושם של איש שחוק מתיירים שלא מאוד שמח לתת שרות.

אתר לומביני
מדובר בפארק ענק בו ניתן לסייר באמצעות אופניים אותם ניתן להשכיר בהמון מקומות ברחוב הראשי (והיחיד) בלומביני באזאר או באמצעות אופניים ריקשה עם נהג (נמצאים בכניסה לפארק).
מה יש בפארק (כניסה חינם)-
התחלנו את הסיור במקדש מיה דאווי בו נמצאת האבן המסמלת את מקום לידתו המדוייק של בודהה (הכניסה למקדש בתשלום). ובבריכה בה היא טבלה לפני הלידה.
 בהמשך (לאחר תאונות אופניים קלה) ביקרנו במקדשים בודהיסטים של מדינות שונות הנמצאים בשטח הפארק (הכי מרשים היה המקדש הגרמני).
הפארק כולו נמצא עדיין בתהליכי הקמה ובעתיד יהיו בו עוד מקדשים פתוחים לקהל.
סה״כ הביקור בלומביני מומלץ בעיקר לחובבי הז׳אנר (מקדשים,בודהיזם, היסטוריה)  ניתן למצות את המקום ביום בילוי אחד מרוכז.

צ׳יטואן
שמורת טבע ענקית עם מגוון גדול של חיות בר. השמורה שוכנת כשש נסיעה בתחבורה מקומית מלומביני וחמש שעות נסיעה מפוקרה או קטמנדו. רוב המבקרים בפארק מגיעים בחבילות מאורגנות אנחנו העדפנו להגיע עצמאית ולתפור לעצמנו את הבילוי בפארק.סך הכל שהינו באזור 7 ימים ואנחנו בהחלט חושבים שזו הדרך הנכונה לטייל בפארק.
ישנו, אכלנו וארגנו את הפעילויות דרך Hotel Parkside 977-61-465443 תיאמנו את הגעתנו טלפונית ורכב המלון בא לאסוף אותנו מתחנת האוטובוס.
המלון עצמו שוכן בכפר סארוהה צמוד לפארק הלאומי (יש גם מלונות בתוך הפארק אבל הם יקרים יותר בצורה משמעותית). הוא מלון יפה ונעים עם אוכל טוב וצוות מקסים ששמח לעזור בכל עניין. בנוסף הבעלים מעורב בהמון פעילויות בקהילה מה שהגדיל מאוד את הערכתינו כלפיו.
פעילויות שעשינו באזור-
סיור בפאתי השמורה:
טילנו עם גופל המדריך שליווה אותנו לאורך ימי שהותנו באזור בפאתי השמורה. ראינו את חוות הפילים הממשלתית וטילנו לנו לאורך הנהר. ראינו פילים, חרקים מעניינים, המון פילים, ציפורים וגם את הקרנף ההודי אדיר המימדים. הטיול הסתיים בנקודה יפה בה ניתן לראות את השקיעה, לשתות משהו קר והילדים יכולים לשחק בחול.
גופל, המדריך, עם ידע מדהים ועיני נץ. מסביר בדיוק במידה ומוסיף המון לכל סיור.
מופע ריקוד של הכפריים:
ראינו פעמיים מופע שהתקיים במלון בשעות הערב. המופע כולל ריקודים מסורתיים ובסיומו מוזמנים גם הצופים לרקוד. מאוד נהננו.
סיור בקנו:
מוקדם בבוקר קמנו ושטנו בקנו לאורך הנהר במשך שעה וחצי. ראינו המון ציפורים, צבאים, נחשים וגם קרנף אחד. שייט רגוע, שליו ומאוד מעניין.
סאפארי פילים:
טילנו בג׳ונגל על גב פיל. הסיור תירותי מאוד - המון פילים יוצאים יחד לדרך כך שנראה לי שהסיכוי לראות חיות לא מאוד גדול. היה חוויה להיות על הגב של החיה האדירה כשהיא מפלסת דרכה בג׳ונגל. הסיור נמשך כשעתיים.
רחצה עם פילים:
התרחצנו בנהר יחד עם פוג׳ה הפילה של המלון.עולים על הגב שלה והמאלף של הפילה נותן לה הוראה והיא משפריצה מים על המתרחצים. בהמשך, שוב להוראת המאלף, היא הפילה אותנו לנהר.
כיף גדול, לא להחמיץ.
ביקור בבית התינוקות של הפילים:
ביקרנו בבית התינוקות של הפילים. נמצא במרחק נסיעה קצר מהמלון. לא הרבה תינוקות. אבל נחמד להסתובב שם.
ג׳יפ סאפארי:
הכבישים בלב השמורה היו חסומים בגלל גשמי המונסון אז נסענו יחד עם גופל לסיור בחלק יבש יותר שנקרא 20,000 אגמים (יש שם הרבה מים וגם קצת אגמים אבל השם לא קשור למספר האגמים). היה מעניין מאוד. ראינו ציפורים, תנינים, קופים, חזיר בר וכמה סוגי צבאים.
טיול באזור:
טילנו לנו רגלית באזור וראינו את השיטות השונות של קציר האורז והפרדתו. וביקרנו גם במפעל מעניין מאוד ליצירת נייר מקקי של פילים.

פוקרה, האזור והטראק לפון היל
לינה
ישנו במלון אליה (Elia hotel 061-465440, 061-465432) ונהננו מאוד. עלות 800 רופי ללילה כולל אינטרנט חינם ומקלחת חמה אמיתית. ניתן להשאיר כאן את התיקים כשיוצאים לטראק. חזרנו לכאן 3 פעמים במהלך הטיול.
אתרים בפוקרה:
מפל דיביס:
 מפל שנכנס עמוק לתוך האדמה בנקיק עמוק. הכניסה בתשלום קל. לאחר ביקור במפל הרחקנו לנו קצת במעלה הזרם ומצאנו לנו בריכות רגועות ושלוות והתרחצנו בהם. הגעה בתחבורה ציבורית. נהננו מאוד.
מערה שמול המפל:
תשלום בנפרד, מערה לא מאוד מרשימה. מסופה יש מבט על מפל דיביס. אפשר לוותר.
מערת העטלפים:
מערה בה נמצאים אלפי עטלפים. שילמנו על כניסה והדרכה ובעזרת המדריך הזדחלנו דרך יציאה צרה. היתה הרפתקה אמיתית ומאוד נהננו. תשלום כולל כניסה, פנס והדרכה 300 רופי, הגעה בתחבורה ציבורית.
מחנה הפליטים הטיבטי:
נסיעה קצרה של כרבע שעה מפוקרה (אנחנו הגענו במונית, ניתן להגיע בקלות גם באוטובוס). כשהגענו היה טקס דתי מעניין במקדש. חוץ מזה שוטטנו קצת במחנה ואכלנו אוכל טיבטי.
כפר מאיה דווי:
הליכה של כשעה מפוקרה בדרך הראשית היפהפיה שצמודה לאגם. בכפר יש מרכז בו מאלפים עופות דורסים לטוס יחד עם הדואים במצנחי רחיפה.
סרט עם 8 מימדים:
קולנוע תלת מימד עם אפקטים. הכסאות זזים ורועדים. יש רוח, יש ריחות, גשם, ערפל ועוד. שם הקולנוע Barahi cinema, Tel 061-541458 ,הקולנוע נמצא לא רחוק ממהנדרה פול ניתן להתקשר ולבקש הכוונה. כרטיס 200 רופי.
צפיה בנקיק בו זורם נהר סאטי:
נמצא בפארק K.I. Singh - כניסה 50 רופי. הגעה בתחבורה ציבורית. משעמם, אפשר לוותר.
מוזיאון גורקה ("It is better to die than to be coward" -עדיף למות מלהיות פחדן. סיסמת היחידה, כעין גירסה נפאלית של ״טוב למות בעד ארצנו״).
נמצא קרוב לפארק K.I. Singh. מספר את תולדות לוחמי הגורקה ואת המשימות בהם נטלו חלק אנשי הגורקה. בילינו במוזיאון כשעה (כניסה 150 רופי, מצלמה 10 רופי).
מהנדרה פול:
רחוב השוק הגדול של פוקרה. נמצא כרבע שעה נסיעה בתחבורה ציבורית ממרכז Lake side.

טראק הפון היל:
הטראק עובר בנופים יפים. הוא לא ארוך מדי אך בהחלט דורש כושר גופני. אנחנו יצאנו לטראק עם שני ילדים - גוני בן 8 שהלך את כל הדרך לבד ויהל בן 3.5 שהלך חלקים רבים ברגל ואת שאר הדרך עשה על הגב שלי.
יחד איתנו הגיע סום - פורטר חביב שסייע לנו רבות.
שתי האטרקציות המרכזיות בטראק הם נוף ההרים שנראה בצורה היפה ביותר מהפון היל. והכפר טאטופאני שבו נביעות מים חמים.
הכנות-
השלמת ציוד בחנות Adventure(ברחוב הראשי, לא רחוק מהפניה לסוכנות סוויסה, טלפון 98460-22565) נאבה, בעל הבית מכר לנו רק מה שהינו צריכים, נתן עצות, והמחירים להתרשמותנו מעולים.
פרמיט יקר מאוד (2200 + 900 רופי לכל אחד) - עשינו דרך סוויסה (פרטים של סוכנות Swissa's mounttain way trekking. Tel-fax 061-463839).
פורטר (סבל) - לקחנו דרך סויסה. בא איתנו סום. איש מקסים ועדין, דובר אנגלית שוטפת. הרבה יותר מסבל עזר לנו בכל מה שהצטרכנו.
הוצאת כסף לפני הטראק - חשוב ביותר. החשבון 1,200 רופי לאדם, ליום.
אם רוצים להוציא כמות גדולה של כסף ניתן להגיע ל Nabil bank ברחוב הראשי שם ניתן למשוך כמות גדולה של מזומנים.
הטראק עצמו-
השארנו את הציוד בסוכנות מאיר סויסה. יצאנו במונית מפוקרה לנאיה פול (1,800 רופי, בגלל חג באותו יום) בשעה 07:30 ובסביבות 09:00 התחלנו בדרכנו.
יום הליכה ראשון מנאיה פול לטיקדונגה:
הלכנו כשש שעות בעליה. רוב העליה מתונה. בתחילת הדרך מציגים פרמיט.
בטיקדונגה ישנו ב River side guest house - מומלץ.
יום ההליכה השני מטיקדונגה לגורופאני:
יום הליכה קשה מאוד. מתחיל בטיפוס של 4,000 מדרגות. ונמשך בטיפוס ללא מדרגות. סה״כ עלינו כתשע וחצי שעות מפרכות. במידה ומעוניינים ניתן לפצל את העליה לשניים ולעבור אותה ביומיים.
בלילה ישנו במלון Hill top - מומלץ.
יום ההליכה השלישי:
קמנו בארבע בבוקר וטיפסנו לראות את הזריחה מהפון היל. גבעה נישאת מעל גורפני.
הטיפוס נמשך כשעה. הזריחה והנוף יפים מאוד. על הפסגה היו איתנו עוד כשלוש מאות תיירים.
חזרנו חזרה, אכלנו ארוחת בוקר  במלון בגורופני והתחלנו בדרכנו למטה לכיוון טאטופני. בעקבות היום הקודם החלטנו לפצל את הירידה ליומיים. ביום זה הלכנו בירידה תלולה כארבע שעות ונעצרנו בכפר שיקה.
כאן ישנו במלון מונה ליזה - שוב פעם, מומלץ.
יום ההליכה הרביעי:
שוב ירידה תלולה, שוב כארבע שעות עם נוף מרהיב והפעם עד לסיום מסלול הטראק בטאטופני.
לינה - במלון terkers inn - המלון המומלץ ביותר בטראק.
התרחצנו במעינות החמים (כניסה 50 רופי) ונחנו.
יום חמישי לטראק:
קצת טילנו, קצת רבצנו במעיינות החמים והרבה נחנו.
יום שישי לטראק:
חזרה לפוקרה. הדרך ברובה במצב קשה. לדרך יש שני חלקים עד לישוב בשם בני ומי מבני עד פוקרה. אנחנו עשינו את שני חלקי הדרך במונית אומנם הוצאנו יותר כסף אבל חסכנו כ 4-5 שעות נסיעה. מונית מבני לפוקרה - בתחנה המרכזית בבני רצו הרבה כסף על מונית לפוקרה. יצאנו רגלית מהתחנה והתחלנו ללכת בכביש לכיוון פוקרה, לאחר כחמש דקות הליכה עוברים גשר כדאי לחכות אחרי הגשר ולמצוא נהגים שרוצים לחזור במילא לפוקרה וכך המחיר זול בהרבה.

רויאל טראק (אנפורנה סקייליין):
הטראק נקרא כך בגלל שבעבר עשה אותו הנסיך צ׳ארלס מבריטניה.
הטראק קצר יותר מהטראק הקודם. לא דרוש פרמיט כדי לבצע אותו. והמגורים ברוב המסלול הם ב Home stay ולא בגסט האוסים. לא לקחנו פורטר.
ההכנה לטראק הפעם היתה פשוטה יותר. קנינו מפה של הטראק (350 רופי) והתיעצנו עם מטיילת שעשתה את הטראק. הוצאנו כסף לקראת הנסיעה.
 יום ראשון לטראק:
לקחנו מונית מהמלון ל Kalikastan ( כשעה, 1200 רופי). התחלנו ללכת והמשכנו באוטובוס קצר ל Sahure Bhanjhan. משם המשכנו ל Patle ול Lipeyani. שם אכלנו צהריים. המשכנו לכיוון ramkot מתוך כוונה לישון ב Kaule. הדרך התארכה ומצאנו עצמנו הולכים בחשכה. למזלנו היה לנו את הטלפון של דן (השם ישראלי אבל הבחור נפאלי לגמרי) שיש לו Home stay. דן שלח את אחיו שבא וסייע לנו במציאת הדרך. הטלפון של דן  98-46324889 הוא איש מקסים וחדרי האירוח של מומלצים ביותר.

יום שני לטראק:
התחלנו בהליכה של כ 45 דקות למגדל תצפית על פסגות אחד ההרים ממנו רואים נוף מרהיב. חזרנו לחדר אכלנו ארוחת בוקר והמשכנו Sarka Bhanjhan ואז טיפוס מפרך ל moharia ועוד טיפוס פחות מפרך  ל Chisapani.
בכפר ציספאני מצאנו רק Home stay אחד. בעלת הבית היתה רגזנית וכעסנית והאווירה היתה לא משהו - לא נורא, יש גם ימים כאלו.

יום שלישי לטראק:
קמנו מוקדם ויצאנו בדרכנו ל Bhirchowk ל Rupkot ואז בירידה קשה, תלולה וחלקלקה ל Talbesi. הגענו לכפר האחרון מותשים לחלוטין והחלטנו לקחת אוטובוס ל Majhikuna על גדות אגם בגנס.
שם התארחנו במלון מקסים אצל משפחה מדהימה וחמה מאוד (Blue Heaven guest house - Sarita 9804144788, Hari 9846261384).

יום רביעי לטראק:
נחנו בגסט האוס. שכרנו סירה ושטנו באגם.

יום חמישי לטראק:
יצאנו בשעות הבוקר המאוחרות, הלכנו ברגל לבגנס באזר - הליכה יפה של כשעה וחצי ולקחנו אוטובוס חזרה לפוקרה.

בהמשך עוד עדכון מנפאל
להתראות
משפחת פלג

יום שבת, 5 בנובמבר 2011

בין הודו לנפאל

כתבתי רבות כל כך על הודו, וטרם הזדמן לי לאפיין את נפאל כישות עצמאית, ולא כחלק מ.... או בהשוואה אל.....
- הגענו אל נפאל בתקופת קציר האורז. בכל מקום אליו הגענו עד כה, הזדמן לנו לחוות מקרוב את העשייה סביב הקציר. שדות אורז. עלומות אורז קצורות, מתייבשות בשדה. קבוצה של חקלאים עומדת במעגל ומכה בעלומות בריצפה, על מנת להפריד את האורז מהגבעול. איסוף לשקים. ערימות של גבעולים יוצרים צורה של בית עגול עם גג משולש.
- ההרים המושלגים מרגישים כל כך קרובים פה. הם מקיפים אותך מכל עבר. לאן שלא תביט - תראה אותם. בהירים, חדים, גדולים. כל כך יפים.
- האנגלית כאן פחות שגורה בפי המקומיים. השפה הרשמית היא כמובן נפאלית ואנגלית ניתן לשמוע יותר באיזורי התיירות וקצת מפי הדור הצעיר יותר.
- יש כאן אוטובוסים קטנים שנקראים ״micro buses" והם נראים כאילו הם עשויים מפחיות שתייה ישנות. בתוך האוטובוס יש חיתוכים, ריקועים וקישוטים צבעוניים מפח. גם המרווחים בין המושבים קטנים. מתאימים לגודל הנפאלי. הנהגים שלהם מתנהגים כנהגי אופנועים...
- אוכל לאומי? עד עכשיו התוודענו בעיקר ל״דאל באט״ - אורז, דאל - תבשיל עדשים, וירקות - חיים ומבושלים. אם לא נותנים הוראה אחרת - חריף מאוד מאוד. בדרך כלל, יש refill פעם אחת, למעט מסעדות שלא ממלאות בכלל או כאלה שממלאות כמה שאתה רוצה. הדאל כאן הרבה פעמים עשוי דווקא מסוגים שונים של שעועית דבר שמשפיע רבות על פעילות המעיים שלנו.
- אכילה בידיים, ללא סכין ומזלג - אחרי חצי שנה של טיול בהודו וקצת בנפאל, אחרי עשרות ארוחות בהם התבוננתי בהשתאות באנשים האוכלים בידיים, הובשלנו להתנסות גם בחוויה הזו. יצאנו למסעדה מקומית עם עוד זוג חברים נפאלים, קיבלנו את המנות, ללא סכו״ם. מה אגיד לכם? כייף גדול, חוויה לא רק של חוש הטעם והריח אלא גם של חוש המישוש. אכילה משוחררת, האוכל החם מחמם גם את הידיים - לפני שהוא נכנס לקיבה, בקיצור - כייף גדול ומומלץ.
- פסטיבלים - נכחנו בשלושת ימי חג הטיהר. חג האור והשמחה. כל הרחובות התמלאו באורות של נרות וגרלנדות, בפתחו של כל בית/בית עסק צויר על הריצפה סמל עגול בצבעים עזים ועליו הדליקו נרות. בחנויות וברחובות מכרו מתנות של ממתקים ופירות יבשים וגם הרבה מתוקים מקומיים. היו מופעי ריקוד ברחובות וקבוצות ילדים עברו בין המסעדות ובין האנשים ברחובות, שרו שירים וביקשו כסף. מן מנהג שכזה. לפעמים הם היו ממש אגרסיביים, וחסמו את הדרך בציפייה לקבל את מבוקשם.
בערב הראשון של החג נקלענו למקום בו טוחנים קמח אורז והסבירו לנו שמכינים ממנו חביתיות מתוקות ביום השלישי של החג. כמובן שהשתתפנו בתהליך הטחינה וקיבלנו הסברים מעניינים על טקסי החג.
- דת - רוב האנשים שפגשנו כאן מאמינים במיקס בין הבודהיזם להינדואיזם. מדריך שלנו בצ׳יטוואן ענה לנו כששאלנו מהו מבחינה דתית, שיש לו שלוש דתות - בודהיזם, הינדואיזם ותוריזם (מהמילה תיירות). בבית אחד, אליו הוזמנו להכנס, ראינו לצד תמונות האלים ההינדיים ותמונתו של בודהה, באופן מפתיע את ישו הנוצרי. שאלנו לפשר העניין והאישה ענתה לנו בחביבות: אנחנו אוהבים את כל האלים...
- נקי פה - רוב האיזורים שהיינו בהם עד כה היו נקיים. בהחלט שינוי מחלקים גדולים בהם ביקרנו בהודו, שהיו מרוצפים בהררי אשפה. לא שאין פה לכלוך, למשל במהלך הטרק נתקלנו לא מעט בלכלוכי חטיפים זרוקים על האדמה, אבל התחושה היא שיש כאן יותר מודעות לנושא, דבר הבולט מאוד במלונות המצוחצחים שאנחנו ישנים בהם ואפילו בבתי השימוש במסעדות (זה אגב ממש לא טריוויאלי לנו, כבוגרי הודו, שיש כמעט בכל מסעדה בית שימוש!).

טרק הפון היל

להיות בנפאל בלי לטרק בהרים הגבוהים, זה כמו לא היית שם בכלל. אחרי שבוע של נופש פעיל בצ׳יטאוון ועוד כמה ימי התארגנות בפוקרה, הגיע יום הטרק. ביום שקדם לו, הלכנו להצטייד במעט ציוד שהיה חסר לנו, דבר שכבר העלה את מצב רוחי ואת ערכו של הטרק בעיני. קניות תמיד עושות לי את זה, גם אם מדובר בציוד לטיולים, גם אם הוא לא מקורי (יש כאן תעשייה ענפה של ממכר ציוד לטרקים תחת שמות מותגים מוכרים כמו the north face או mamut). ערב היציאה לטרק, ישבתי לי בין הררי הציוד וחשבתי לעצמי: למה בעצם? כל כך נחמד בפוקרה, יש הרבה מה לראות פה, אז למה לאתגר את עצמינו בעוד משהו? והקור בהרים, ואלפי המדרגות שנצטרך לעלות. למה לעזאזל אנחנו צריכים את זה? בניתי לי סצנה בראש, התחלתי לירות משפטים לאוויר ולהלחיץ את המערכת. ״אולי תצאו בלעדי?״ ניסיתי. גוני נבהל. ניסיתי כיוון אחר: ״יהל, אתה רוצה להשאר עם אמא בפוקרה ולעשות חיים?״, המשכתי. הוא דווקא שמח אבל אז כשחישב את התמונה כולה, הוא התחיל לבכות. אלעד פחות נבהל מכל הסצינה, כי מהכרותינו רבת השנים הוא יודע ומכיר את הלחץ והשיתוק שמגיע בעקבותיו, שתוקפים אותי לפני פרוייקטים גדולים. אבל בכל זאת החלטתי לתקוף גם אותו: ״ תמיד אני זו שאורזת את התיקים, אין לי כוח לזה!״. ״אין בעיה״, הוא ענה בתגובה, ״אני אארוז״. אחרי כשעה של מצב רוח רע, שהצלחתי לעשות לכולם, ובעקבות זה רגשות האשמה שעלו בי, ארזנו ביחד - אלעד ואני - את התיק לטרק, משימה שבסופו של דבר היתה די קלה ואף נחמדה (לא נעים להודות). צימצמנו את שאר הציוד לכמה חבילות - אותם השארנו בפוקרה, והלכנו לישון.
יום ראשון - נסיעה מפוקרה לנאיה-פול, ירידה והתארגנות להליכה. סום - הפורטר שלנו - מתגלה כמתנה אמיתית - אכפתי, עדין ועוזר בכל מה שצריך. הוא מתאר לנו את המסלול ואת חלוקת הימים שנראית לו. בלי ריצות, בלי להעמיס יותר מידי. מתחילים ללכת. מרגישים קצת חלודים בקילומטרים הראשונים, אבל בהמשך כבר קל לנו יותר. ירידה חדה במדרגות ואז טיפוס מתון וארוך בנוף של כפרים קטנים, שדות אורז, מפלים ונהרות, יחד עם צליל המים המרגיע, צמחייה פראית, טרסות חקלאיות מכל עבר ולמעלה ההרים המושלגים. פוגשים הרבה תיירים בדרך, כולם מתפעלים מהילדים האקטיביים והחזקים שלנו, שהולכים לבדם, כמעט כל הדרך - הכוונה היא ליהל כמובן כי גוני האלוף הלך את כל, כל הדרך לבד!!! ואני רק מהגאווה, אני יכולה לדלג כאיילה בקלילות עד לחניית הלילה הראשון שלנו - הכפר טיגדונגה. סום מוצא לנו גסט האוס נחמד, אנחנו נכנסים לחדר וצונחים לשינה עמוקה, סליחה - היא צונחת עלינו ממש בלי שהתכוונו! ורחש המפל האדיר שנשמע מבחוץ, ממש לא מפריע את מנוחתינו. מתעוררים בשעת דמדומים, עושים סיבוב חטוף בכפר ומתיישבים לאכול ארוחת ערב מזינה - דאל באט - אורז עם תבשיל עדשים ותבשיל ירקות, האמת שזה האוכל הכי מזין שאכלנו בנפאל עד כה וכזה שהכי דומה לאוכל שבבית. אחרי האוכל, מלאי אנרגייה, נסחפים לערב שירה מאולתר - רק ארבעתינו, כאשר הפורטרים ובעלת המקום, מצטרפים בשמחה כצופים. הלילה עובר בחמימות נעימה ובשינה טובה, לקראת היום השני - שיוכתר אחרי זה כיום הקשה ביותר של הטרק.
יום שני - קמים, אוכלים, מתחילים לטפס. יותר מ4000 מדרגות בעלייה צפויות לנו ביום הזה, סום ממליץ שנפצל את הקטע הזה ליומיים, ״מה הלחץ?״ הוא אומר. אני איתו, אלעד חושב אחרת.
הטיפוס כבר בתחילתו ממש מפרך. מתקלפים משכבות הלבוש הארוכות והמחממות וממשיכים באיטיות להעפיל למעלה. יהל, שכנראה עוד עייף מ״הפול פאוור״ שהרביץ אתמול, די מהר עובר למנשא - על אלעד, אני בקושי סוחבת את התיק הקטן שלנו וגוני בכוחותיו הרבים, מתקדם כפנתר. ככל שעולים, הנוף משתבח. ההרים המושלגים והאדירים ממש קרובים אלינו, טרסות בגוונים שונים נראות מכל עבר, והתחושה של לראות את העולם כמעט ממעוף הציפור, היא פשוט אדירה. מגיעים לכפר קטן באחד מקצות העלייה, ורואים משפחה שקוראת בתנ״ך - משפחה נוצרית. אלעד מדבר איתם ומספר להם שאנחנו גרים לא רחוק מאיפה שישו נולד, ויהל - שמבין חצאי משפטים באנגלית שואל: ״מה, זה בית חב״ד פה?״ (לאכול אותו ממש!). ממשיכים לעבר נקודת העצירה של ארוחת הצהריים, מזג האוויר מאוד מתקרר - בגלל הגובה הרב בו אנחנו מצויים, ואנחנו שוב לובשים שכבות מחממות. אחרי האוכל, הולכים באיטיות אל עבר הכפר הבא, בו נחליט אם להשאר ללון או להמשיך ל-גורופני, ליד הפון היל - נקודת השיא של הטרק. בפה אחד, זה של אלעד, אנחנו מחליטים להמשיך ולטפס עד לכפר שהכי קרוב ל-פון היל, שהוא גם הנקודה הגבוהה ביותר בטרק שלנו. שעתיים אחרונות של טיפוס, השעתיים הקשות ביותר ביום - הקור מתחיל להציק, הרגליים תפוסות וכואבות, השמיים קודרים וככה גם אנחנו. המזל הגדול היה שאלעד רוב היום סחב את יהל על המנשא כך שבשלב הזה היו לו המון כוחות לא מנוצלים, והוא הלך ברגל את כל השעתיים האלו, תוך שיחה ערה עם אלעד על בעלי חיים - שיחה שנשמעה יותר כמו מונולוג של יהל, שאוהב בעיקר להשמיע ופחות לשמוע. מעניין למי הוא דומה... גוני בשלב הזה היה כבר ממש מיואש ואני, שהייתי בהתמוטטות מתקדמת, כל שיכולתי להוציא מעצמי זה בדיחות על פלוצים, שמאוד העלו את מצב רוחו. הגענו לקראת חשכה לגסט האוס הגבוה ביותר בכפר, זה שקרוב ביותר ל-פון היל, אליו נטפס מחר כדי לראות את הזריחה, לפחות חלקינו...
לילה קשה עבר עלינו. קור גדול בחדר ושינה טרופה מאוד. כנראה בגלל הגובה הרב, לא הצלחנו לישון במקטעים של יותר מחצי שעה ברצף. באמצע הלילה אני מודיעה לאלעד שאין מצב שאני קמה לראות את הזריחה, אני ויהל נשארים לישון - פרשית אני. מוקדם בבוקר אלעד וגוני קמים אל עבר הפון היל, יהל ואני נשארים לישון. אחרי שהם יוצאים מהחדר, יש בי הירהורי חרטה קלים שמתחלפים עד מהרה בשינה עמוקה וטובה.
ימים שלישי ורביעי - גוני ואלעד חוזרים נלהבים מהפון היל, יהל ואני עוד ישנים. כשאני מצליחה לפתוח עין תורנית, נגלים אלי מהחלון ההרים האדירים - איזה הוד והדר! ממש מדהים. לאיזה כיוון שאני לא מסתכלת, שרשראות הרים גדולות, צבועות בלבן. כמו תצלום פנורמי. והכל כל כך בהיר וחד. אלעד מנחם אותי שהם לא ראו הרבה יותר מזה בפסגת ההר, נו טוב - זה באמת קצת מעודד. יוצאים לאכול ארוחת בוקר מול התפאורה הכי יפה בעולם, שאט אט מתכסה עננים, ומחליטים שאת הירידה, נחלק ליומיים. בכל זאת, לומדים מטעויות.
אמנם ירידה, אבל היומיים הבאים הם לא כל כך קלים כמו שדמיינתי. הירידה במדרגות, היא משימה לא פשוטה, בטח עם שרירים תפוסים. לוקחים את הזמן, עוצרים להפסקות תה, הולכים באיטיות תוך עצירות רבות.
בבוקר היום הרביעי, אנחנו רואים דרך חלון הגסט האוס שלנו, חבורה של אנשים רצה - תוך סחיבת אלונקה וערימות של עצים. הלוויה. בהמשך היום נפגוש אותם במרחק של כמה שעות משם, על גדת אחד הנהרות היותר סוערים בנפאל (הקאלי קנדאקי) בעיצומו של טקס שריפת הגופה.
לקראת צהריים, ואחרי חצייה מבעיתה של גשר ארוך ומתנדנד מעל מים שוצפים וגועשים, אנחנו כבר ממש במרחק נגיעה מהכפר טאטו-פאני, כפר המעיינות החמים אליו מועדות פנינו, להרגעת השרירים והנפש. מגיעים לכפר, מתמקמים במלון מקסים עם משפחה נהדרת, אוכלים טוב ויאללה, למעיינות.
הכפר שוכן בערוץ צר מאוד של הנהר, ובכמה מקומות יש נביעות של מים רותחים. במרחצאות כנראה שמוהלים אותם קצת במים קרים כדי שיהיה ניתן להתרחץ בהם. בשני הערבים בהם ביקרנו במרחצאות, ירד עלינו גשם תוך כדי רחצה. חוויה נעימה אך מאוד מקררת. ההבדל בין החום שבמים לקרירות שבחוץ, לא ממש עושה טוב לגוף. בנביעות הטבעיות עשינו ניסוי של בישול ביצה בתוך המים הרותחים. אחת הוצאנו אחרי כ20 דקות והיא היתה עוד רכה לגמרי. והשניה, שהשארנו כל היום בתוך המים ושאני דמיינתי שתיהיה כמו ביצת חמין, נגנבה.
וכמו שקורה לא פעם בטרקים, הדרך חזרה ״הביתה" היא הכי מאתגרת. בעצם כל הטרק, הוא הכנה לקראת החזרה הביתה.
אחרי לילה של גשם, יצאנו עם מונית - מודל 72 - בדרכינו לכפר בני. 25 ק״מ שנפרשו על פני שלוש שעות מבעיתות, בדרך חתחתים צרה של בוץ, מים, אבנים ומפלים, כשלצידינו זורם הנהר הסוער, בקפיצות אדירות ולא פעם בעצירת הנשימה. הפעם יהל לא הצליח להרדם, וזה אומר הרבה על רמת האתגר הגבוהה בנסיעה זו. מבני לקחנו מונית נוספת לפוקארה, כשהפעם רק שליש מהדרך היה כמו קודמו והשאר - high way - נוסח נפאל.
ואי אפשר בלי סיכומים (ככה למדתי בבית אבא):
הטרק הוא חוויה משפחתית מגבשת. ההליכה בטבע מזמנת שיחות נעימות ביננו ובמהלך הימים נוצר הווי טרק מיוחד. שרים שירים, צוחקים על חוויות שעברנו, מדברים על הבית (זה, האמיתי). מכיוון שאין הרבה הסחות דעת, יש הרבה מהנטו המשפחתי. יושבים בערב ליד התנור, משחקים משחקי קלפים, לומדים, משתפים במחשבות. העמידה באתגרים שהוא מציב, ביחד, תוך עזרה ועידוד, נותנת תחושה של כוח.

הפארק הלאומי צ׳יטוואן

באופן כללי, נפאל נחלקת לשני אזורים - האיזור השטוח בדרום המדינה, והאיזור ההררי - של הרי ההימליה - בכל שאר השטח. צ׳יטוואן, שמורת טבע ענקית (בלונלי פלאנט כתוב שהיא גדולה פי 20 מהשטח של תל אביב רבתי!!!), נמצאת באיזור השטוח, שהוא ארוך וצר - בדומה לצורה של נפאל - ונפרש ממזרח המדינה למערבה. בערך באמצע שלו.
אנחנו התגוררנו במלון שנמצא בכפר קטן בפאתי השמורה. בכפר הזה מהלכים על השבילים הצרים, יחד עם בני האדם, המון פילי ענק, עם המאלפים שלהם. בנוסף, תושבי הכפר חיים עם סכנה תמידית שבמפגש עם פילי בר וקרנפים מסוכנים, הפולשים מדי פעם לשטח הכפר או לשדות המעובדים.
המלון מנוהל על ידי משפחה נחמדה שבנוסף לניהולו, עוסקת גם במספר פרויקטים לרווחת הקהילה. אנחנו התמקמנו במלון ויחד עם סירי המקסים, בעל הבית, בנינו לנו תוכנית של מספר ימים לחוות את שמורת הטבע ואת האזור.
כבר בסיורינו הראשון בפאתי השמורה, זכינו לראות שתיים מהחיות המאוד נפוצות בו: פיל - שגדל פה גם בצורה פראית בתוך הפארק (אותו לא ראינו) וגם בצורה מבוייתת - לצורכי האדם - כלומר בעיקר לטובת התיירות בשמורה. בכל מקרה, מבויית או פראי, לראות פיל כל כך מקרוב, זו בהחלט חוויה. איזה גודל החיה הזו ואיזו חזות נחמדה יש לה! וכמה כייף לראות המון כאלה בבת אחת. החיה השנייה שפגשנו, היא הקרנף ההודי בעל הקרן האחת, שניתן לראותו בטבע רק באיזור זה ובצפון מזרח הודו (באיזור מדינת אסאם). פעם אחת ראינו אותו כגוש ההולך ומתקרב אלינו, די מרחוק (כמו הציור השבועי לילד). פעם שנייה, ממרחק של חמישה מטרים, מלכך עשב וכאילו נהנה להיות במרכז ההצגה. ופעם שלישית, רוחץ בנהר. גם הקרנף נראה חיה חביבה למדי, עם כאילו חיוך על הפרצוף, אבל גם הוא כמו הפיל, יכולים להיות מאוד מסוכנים אם הם חשים בסכנה, וממש לא כדאי להגיע למצב שאחד מהם רץ אחרייך, כי שניהם מהירים למדי. אגב הסתבר לנו שלקרנף יש עור עבה יותר מלפיל, כך שכדאי לשקול לשנות את הביטוי ל״עור של קרנף״.
שתי הצלחות ליום הראשון, הישג בכלל לא רע. בכלל, בשמורת טבע - לעומת גן חיות - כל חיה שאתה רואה זה כמו מתנה. ומאוד יכול להיות שתסתובב כמה שעות ולא תראה אפילו אחת. ככה זה בטבע, זה היופי, שלעיתים קרובות יכול להפוך לכאב לב, על שהגעת כל כך רחוק ולא ראית כמעט אף חיה.
לאחר שחזרנו מהשמורה, נהננו במלון ממופע ריקודים שבטי של תושבי המקום שהגיעו לפני מאות שנים מאזור ראג׳סטאן שבהודו. ריקודים עם מוסיקה קצבית, מהירה וסוחפת, כאשר כל צוות הנגנים והרקדנים הם גברים (למעט אישה אחת בריקוד אחד).
למחרת השכמנו קום, ויצאנו לשייט קנו, בנחל החוצה את השמורה. אמנם שטנו רק בקטע קצר שארך כשעה וחצי, אבל ראינו נחש מים שוחה בנחל, שלל ציפורים מקסימות כמו שלדגים מסוגים שונים, עיטים - אפילו ראינו אחד מקרוב שאוכל נחש, ציפור ענק שנחשבת לגדולה ביותר בשמורה ועוד רבות שאינני זוכרת את שמם. ראינו גם מקרוב עדר צבאים עם קרניים גדולות שחוצה את הנהר (ממש תמונה מהנשיונל ג׳יאוגרפיק) וכשירדנו מהסירה, זכינו שוב במפגש קרוב קרוב עם קרנף (שביום השני כבר הרגיש לי טריוויאלי, כאילו פגשתי בחתול).
בצהריים נסענו לנקודה בנהר בה מתרחץ הפיל של המלון (לכל מלון כאן יש פיל פרטי!) וזכינו למקלחת משותפת איתו. אז איך זה הולך? עולים על הגב שלו (השיערות שלו מרגישות כמו שיערות של מטאטא) ולהוראותיו של המהוטי (המתפעל שלו) הוא שואב מים לתוך החדק ומשפריץ אותם על ״הנוסעים״. אחרי כמה סשנים כאלו, הפיל הולך ברוורס אל מרכז הערוץ, ומפיל אותם. גוני ואלעד התלהבו מאוד מהקטע וחזרו עליו כמה וכמה פעמים. יהל החליט לוותר (תחשבו כמה מפלצתית החיה הזו ביחס לגודל שלו!) ואני אחרי פעם אחת, שהרגישה לי כמו קרבה גדולה מידי לייצור אדיר המימדים הזה, החלטתי (בלי להעליב כמובן) שיותר כייף לי לרחוץ בנהר בלעדיו.
הטיול על הפיל אחר הצהריים, הניב תוצאות פחות מסעירות. דמיינו לעצמכם צעדר של כ-40 פילים, על כל פיל מחוברת מעין במה גדולה עם מזרון ועליה ישובים ארבעה תיירים ומהוטי, כולם צועדים פחות או יותר ביחד, במרחקים לא גדולים אחד מהשני ובמסלולים דומים, בציפייה לראות חיות....וכמה שהשתדלנו להיות בשקט, ואפילו שיהל רשם שיא חדש בהרדמות במקומות מוזרים (גב של פיל תוך ניעור חזק), כל שהצלחנו לראות היה צבי מת :( ואחד חי. הי, בשביל זה לא הייתי צריכה לנסוע רחוק כל כך, יש לנו מלא צבאים בפינת חי!!!! ובכל אופן, מעבר לציניות, זו בכל זאת חוויה מיוחדת להיות על גב של פיל. התחושה של לראות את העולם מגבוה, לעבור בין שיחים עבותים וגבוהים ולהיות בחלק העליון שלהם, היא בהחלט אחרת. וגם הקרבה הפיזית הגדולה לייצור הענק הזה, כשהפעם מפרידים ביננו קונסטרוקציית עץ וכמה שמיכות (לא קרוב מידי), היא משהו ששמחתי להתנסות בו.
ביום השלישי ביקרנו בבית התינוקות של הפילים וזכינו לראות פילון בן חמישה חודשים, סוף סוף אחד שהוא יותר נמוך מאיתנו. באמת חמוד אמיתי. היו שם גם פילונים תאומים - הראשונים בעולם. היה נחמד לראות אותם יונקים, משימה קצת מסורבלת, בהתחשב בחדק הענק שיש להם במרכז הפרצוף. אני משום מה חשבתי שהם יונקים מהחדק....אבל במציאות, הפיל מתקרב אל העטין של אמא פילה, מזיז את החדק הצידה, סוגר את הפה על העטין ויונק.
אחר הצהריים יצאנו בג׳יפ אל מקום אחר בשמורה, ומעבר לצמחייה הרבה והפראית, ראינו צבאים, תנינים - מהסוג המסוכן אבל במרחק בטוח (באותו יום שחינו בנהר ופתאום ראינו תנין שוחה לא רחוק מאיתנו...מאוד נבהלנו אבל הסתבר לנו יותר מאוחר שזה תנין מהסוג שאוכל ציפורים ולא בני אדם...), ציפורים וקופים.
בשאר הימים פשוט נפשנו לנו במלון הנחמד, יצאנו לרחצות בנהר, ביקרנו במפעל מקומי המייצר נייר מהקקי של הפילים ושוטטנו בין שדות האורז, תוך התבוננות בתהליך הקציר, הייבוש, ההפרדה של האורז מהגבעולים והערמת הגבעולים בצורות דמויות בתים עגולים, כנראה לצורכי הסקה או האכלת הבהמות.

עוד קצת מידע על דלהי - פרסמנו באתר למטייל

ממשיכים לעדכן על טיולנו והפעם ביקור נוסף (שלישי במספר במהלך הטיול) בדלהי המקסימה.  הנה מספר עדכונים על דברים מעניינים שעשינו. כרגיל מידע נוסף ניתן למצוא בבלוג שלנו pelegintheworld.blogspot.com

לינה
כמו בפעם הקודמת גם הפעם ישנו בשכונת מאג׳נו-קא-טילה במלון Wangdhen house המלון נחמד ונקי מאוד מאוד והשכונה עצמה כיפית. יש שם הרבה מסעדות טעימות והפעם נמליץ לכם על מסעדה בשם A-MA המסעדה נמצאת בקצה השכונה הקרוב לנהר היאמונה.

מוזיאון הבובות הבינלאומי של נאהרו.
מוזיאון מקסים עם תצוגה של 6,500 בובות מכול העולם. מסודר, נקי ויפה. יש גם 6 בובות מישראל שנראות מרוצות בין הבובות של לבנון ושל אירן.

מוזיאון הילדים הלאומי
הלכנו והתאכזבנו. תצוגה מיושנת ברובה. אקווריום דל בדגים. נראה מוזנח מאוד.

מוזיאון המדע הבינלאומי
לא כל המוצגים תקינים, חלקים במוזיאון נראים בשיפוצים אבל בכל זאת נהננו במוזיאון ובילנו שם כארבע שעות. סרט בתלת מימד, תצוגה על המים, תולדות התקשורת, תצוגה של דגמי דינוזאורים ענקיים נעים ועוד ועוד.

הפלניטריום על שם נאהרו
כשהגענו היו רק תצוגות בהינדי (יש כל יום שתי תצוגות באנגלית ב 11:30 וב 15:00). בכל זאת נכנסנו ובכל זאת נהננו. המון שנים לא הייתי בפלנטריום בישראל אבל זה שבהודו נראה משוכלל ומודרני מאוד. מומלץ.
הפלניטריום שוכן לא רחוק ממעונו השמור של נאהרו ראש הממשלה הראשון של הודו.

בית נאהרו
ביתו של ג׳האראלל נאהרו שמור ופתוח למבקרים. הבית ענקי עם גינה ומדשאה אדירות. אנחנו עברנו ממש ברפרוף. לא מעניין כמו מוזיאון גנדי. חשוב למתעניינים בהיסטוריה של הודו.

עד כאן להפעם
בהמשך עדכון על נפאל
להתראות משפחת פלג